NIna Makarska

Od samog početka tražili smo prvi odgovor u prirodi i priroda nas još nije razočarala.

Želite li naučiti više o dalmatinskom ljekovitom bilju? Na pravom ste mjestu!

U šetnjama dalmatinskim priobaljem često prolazimo kraj biljaka koje ne izazivaju našu pažnju, uklapaju se u krajolik i ničim se ne ističu. Ali one su najčešće ljekovite trave, dragocjene biljne vrste koje imaju svoju bogatu povijest u prehrani, njezi i liječenju.

Submediteranska klima Dalmacije omogućila je rast takve vegetacije, čak i na neplodnom krševitom tlu. Takvi teški uvjeti učinili su našu vegetaciju još moćnijom i korisnijom.

Korisnost tih biljaka se najviše iskazala u njihovim ljekovitim svojstvima, ali nerijetko su se dokazale i kao odlični začini za mediteransku kuhinju. Uzmimo za primjer smilje: Iz njega možemo izvući mnoge koristi: Medicinske, industrijske, nutritivne, pa čak i estetičke. U lipnju 2020 grupa studenata u Splitu otkrili su da eterično ulje smilja može izazvati odumiranje stanica raka dojke.

Zbog takvih svojstava naučili smo se cijeniti vlastitu floru, i upravo smo iz te ljubavi prema darovima prirode i osnovali Herbae Dalmatiae. Od samog početka tražili smo prvi odgovor u prirodi i priroda nas još nije razočarala.

 

Na ovim stranicama naučiti ćete više o ljekovitom bilju, njegovoj povijesti, uporabnim mogućnostima i zašto ih baš toliko volimo i cijenimo.