Nekoliko čarobnih stvari za ugoditi koži zimi
25. siječnja 2014.Kraljica divlja ruža
25. siječnja 2014.Slatkasto- trpki okus rogača u trenutku me vodi u djetinjstvo kada smo vrijeme do početka vjeronauka kratili berući plodove sa obližnjeg stabla kod crkve. Bila je to poslastica prvog reda za nas: u međuvremenu do sada se izgubila u rastućoj ponudi aromatiziranih slatkiša svake vrste, koje ne morate niti žvakati- što nije bio slučaj sa rogačem.
U priobalju i otocima, šetajući, često ćete naići na bogate zimzelene krošnje rogača, prepune plodova, koji će, u većini slučajeva, popadati po tlu i tu ostati.
Neopravdano zapostavljen- jer njegovi plodovi sadrže velik udjel prirodnih šećera, mineralnih tvari i vitamina. Fenolni spojevi u pulpi imaju antioksidativni učinak a ispitivanjima je potvrđeno da konzumiranjem 15 gr rogača dnevno, kroz četiri tjedna značajno možemo sniziti kolesterol.
Kroz povijest nije imao zanemarivu ulogu- služeći kao energetska hrana iscrpljenim mornarima ili usitnjen u prah, kao sastojak za mumificiranje egipatskih vladara. Masa svake sjemenke rogača u bilo kojem stanju je uvijek ista
pa je služila kao standardna mjera za mjerenje zlata.
Ali vratimo se na kozmetiku. Zbog visokog udjela karotenoida koji usporavaju starenje kože i štite je od slobodnih radikala, predlažem, uberite nekoliko rogača koji će nam trebati za
PILING SA MEDOM I ROGAČEM
Dva ili više rogača grublje usitnite i pomiješajte sa tri velike žlice meda. Ostavite nekoliko sati da odstoji. Prije tuširanja, izmasirajte cijelo tijelo, osobito koljena, laktove, ruke i stopala. Neko vrijeme zaržite na koži a onda blago isperite.
Za one koji ne mogu podnijeti ljepljivost meda na koži, mogu ga zamijeniti maslinovim uljem.